Çim Nasıl Ekilir, Çimlere Nasıl Bakım Yapılır? Genel

Eğer toprak zeminli bir bahçeniz varsa nasıl dekore etmeyi planlamadan önce çim alanına karar vermelisiniz. Organik sebze ve meyve yetiştirmek için ayrı bir alanınız olsun istiyorsanız bu alanı çitlerle çevirip çim bölgesine kalacak kısmı belirleyerek işe başlayabilirsiniz. Bahçeye çim ekmek bahçe mobilyasından önce atacağınız adım olmalı. Ama iş sadece çim ekmekle bitmiyor. Çimler bakımlı olmalı ki bahçe mobilyası kendini göstersin.

Arazinizin eğimli ise bu sizi çim ekmekten caydırmasın. Toprak kayması sorununu büyük ölçüde önlemenin en pratik yolu çimlendirme çalışması yapmaktır.

çim bakımı 2

Bahçenizin halısı çimlerinizin her zaman yemyeşil ve parlak olması için birkaç pratik uygulama yeterli.

Çimlerinizi yeni ekiyorsanız toprağınızın değerlerini ölçtürüp uygun tohumları almanız çok önemli. Toprağınızın değerleri ile aldığınız tohum uymadığında istediğiniz yemyeşil çimenleri elde edemeyebilirsiniz.

Çim ekmeye karar verdiğiniz alanın 20 metrekareden çok büyük olması halinde günlük işleriniz arasında vakit bulamayabilirsiniz. Alanınız ne kadar büyükse bir profesyonele çim bakımı yaptırmanız o kadar mantıklı olacaktır.

Kadife görünüşlü, geniş yapraklı, sıcak iklim çimi, çiçekli ya da rulo cinsli çimler arasından gözünüze hitap edeni seçmelisiniz. Ekim işlemini ilk ya da sonbaharda yapmanız gerekir. Sonbaharda ekilen çimler sıcak havanın kurutucu etkisinden uzak olacakları için daha hızlı büyürler.

Çim ekmek istediğiniz alanda drenaj problemi varsa önce bunu halletmelisiniz. Çukur ve tümsekleri düzlük haline getirmelisiniz. Killi, kumlu ve organik maddeler bakımından zengin topraklar çim ekmeniz için idealdir. Bahçenizi eski çiftlik gübresi ile birlikte kazmanız çimlerin yetişmesi için uygun ortamı sağlayacaktır. Diğer gübreleme işlemleri için de sadece ekim aşaması için bir profesyonelden yardım alırsanız çimlerinizin başlangıç aşamasında istediğiniz gibi çıkmasını sağlarsınız. Çim ekme konusunda teknik bir bilginiz yoksa bunu riske atmamanızı öneririz.

çim ekimi

Çim tohumlarını rüzgarsız bir havada metrekareye 50 – 60 gram denk gelecek şekilde serpmelisiniz. Çim tohumlarınız bir hafta içinde filizlenecektir. İlk çim biçmenizi çimleriniz 10 santimetre uzunluğa ulaştığında yarısı kadar keserek başlayabilirsiniz. Sonraki çim biçmelerinizde daha kısa kesmelisiniz. Çim biçme makinenizin keskin bıçaklı olduğundan emin olmalısınız.

Sulama çim bakımının en önemli kısmıdır. Alan büyükse otomatik sulama sistemi ile, bahçe hortumu kullanacaksanız hortumun ucuna takacağınız püskürtücü ile yapmalısınız ki çimlerin köklerine zarar gelmesin.

Gübreleme işleminin çimlerde sık yapılması gerekir. Sulama sık yapıldığı için topraktaki organik madde kaybı hızlı olur. Yılda birkaç kez çimleri gübreleyerek besin takviyesi yapılmalıdır.

Bütün sezon ektiniz, biçtiniz, gübrelediniz, zaman ayırdınız ve sonunda tam da hayal ettiğiniz gibi yemyeşil çimleriniz oldu. Şimdi sıra şezlonglarınızı koyup soğuk portakal suyu içerken keyif yapmada. Ya da belki kocaman bir bahçe salıncağında. Royal Garden bahçe mobilyaları nemden etkilenmeyen Iroko ağacından yapılır ve keyfinize yıllarca eşlik eder.

royal garden şezlong

 


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.